-
Zomerfestivals vergen enorme organisatie
De zomerfestivals worden steeds grootschaliger. Wat komt er allemaal bij kijken als zo‘n groot evenement noodgedwongen moet verhuizen? Bij een meerdaagse opzet moeten tienduizenden mensen kunnen kamperen en daarvoor is een weiland met een kraan in de hoek niet genoeg. Want regenen doet het in ons land altijd en dan verandert zo‘n terrein in een walmende mestvaalt.
Bodemgesteldheid, mobiliteit, afwatering en riolering, milieuvergunningen, rampenplan: het bureau van een festival-organisator puilt uit van de rapporten. En als al die zaken naar behoren zijn geregeld, kan het nóg misgaan. New Frontier, het dance-festival in zeven tenten, is dit jaar afgelast omdat niet op tijd een nieuw terrein kon worden gevonden. Nadat een kort geding het festival had weggejaagd van het Muiderzand, bezweek vorig jaar de zachte bodem van het Amsterdamse Bos na drie wegen regen onder druk van de feestvreugde. „Dat willen we even niet meer meemaken”, zegt directeur John Mulder van organisatiebureau Mojo.
Dynamo Open Air leek na drie verhuizingen eindelijk de juiste plek te hebben gevonden op de locatie van het Oerkracht festival in Lichtenvoorde. Maar door de MKZ-crisis is het festival dit jaar helaas afgelast.
Het Drum Rhythm festival verhuist dit jaar eenmalig naar het Java-eiland in Amsterdam, omdat het tot nu toe gebruikte terrein van de Westergasfabriek wordt gerenoveerd. Het inmiddels volgebouwde Java-eiland heeft echter slechts één toegangsweg, maar dat ziet Mulder niet als een probleem. „De meeste mensen komen toch op de fiets?” Na het papierwerk begint het bouwklaar maken van het terrein. Soms is dat een makkie, zoals in het Nijmeegse Goffert Park, waar Dynamo vorig jaar voor één dag onderdak vond. „Daar kun je een evenement in drie, vier dagen opbouwen en de volgende dag ben je weer weg”, zegt Mulder. „Er ligt al een hele infrastructuur in het park zelf. Je zet de toiletten bij een unit neer, prikt ze in en je bent klaar.”
LOWLANDS
Maar voor het Lowlandsfestival is de organisatie maanden van tevoren in de weer. „Het is de grootste openluchtproductie van heel Nederland”, zegt Mulder. „Misschien wel van heel Europa. Het gaat er niet om hoeveel bezoekers er komen, maar wat je ervoor moet doen.”
Hij begint met opsommen: 800 trailers met materiaal, 500 warme douches, 700 spoeltoiletten, 150 portocabins, 3000 medewerkers. „Het is gewoon bizar”. Vier weken lang is men in de Flevopolder bij Biddinghuizen bezig met het aanleggen van dertig kilometer waterleiding en riolering, en bijna evenveel kilometers bouwhek. Daarin zijn dan nog niet de dranghekken voor de podia meegerekend, die de concertorganisator sinds enkele jaren in eigen productie heeft.
Door uitbreiding rond het Six Flags-terrein worden de geruchten steeds sterker, dat Lowlands dit jaar ook moet verhuizen. „Onzin, we blijven gewoon zitten waar we zitten”, zegt Mulder. Toch zijn er al alternatieven genoemd, zoals het terrein van de TT in Assen. „Het kan zijn dat we wat moeten veschuiven, omdat delen van het terrein voor iets anders worden gebruikt. Als dat niet lukt, ja, dan zullen we ook Lowlands moeten verhuizen. Maar liever niet, want we zitten daar perfect.”
Bron: Arnhemse Courant, 11 mei 2001
- Nieuws
- 18-08 Vlaamse mambo op Lowlands
- 16-08 Lowlands uitverkocht
- 16-08 Stand-up comedians
- 14-08 Wegsleepregeling Lowlands
- 09-08 Grootste tent Lowlands staat
- 07-08 Massa vreet aan evenementen
- 07-08 Geen extra controle Lowlands
- 04-08 Slechts 3 huwelijken
- 04-08 Rustpunt op Lowlands
- 01-08 Opbouw Lowlands van start
- 31-07 Wildcamperen Lowlands
- 25-07 Lowlands bijna uitverkocht
- 08-07 Nederpop krijgt kansen
- 03-07 Trouwen op Lowlands mag
- 01-07 Trouwen op Lowlands
- 27-06 Helft kaarten Lowlands verkocht
- 05-06 Anouk en Prodigy op Lowlands
- 05-06 SMS ook op Lowlands
- 30-05 Festivals kwestie van hormonen
- 12-05 Zomerfestivals vergen enorme organisatie