Lowlandsbiddinghuizen.nl
 • Raad van State: Veluwegemeenten mogen wel degelijk klagen over geluidsoverlast

  Raad van State: Veluwegemeenten mogen wel degelijk klagen over geluidsoverlast Foto: Redactie BHZNet.nl
  06-09-2021 - Drie Veluwegemeenten mogen wel degelijk klagen over geluidoverlast die ze zeggen te hebben van de festivals Lowlands en Defqon.1 in Biddinghuizen. Dat bleek maandag bij de Raad van State in Den Haag.

  Nunspeet, Elburg en Oldebroek protesteerden daar tegen verruiming van de vergunning van Walibi. De gemeente Dronten geeft het muziekfestival Lowlands daarmee toestemming om twee uur langer door te gaan, tot 01.00 uur 's nachts. Hardstyle-evenement Defqon.1 mag met de verruimde vergunning twee dagen duren in plaats van een dag. In ruil daarvoor moet wel de afterparty op zondag in relatieve stilte plaatsvinden.

  De rechtbank Midden-Nederland verklaarde de gemeenten op 26 juni vorig jaar niet-ontvankelijk. Nunspeet, Elburg en Oldebroek liggen te ver van het festivalterrein om er iets noemenswaardigs van te merken, vond de bestuursrechter in Utrecht. De Raad van State denkt daar anders over.

  In april was er een eerste zitting. Maandag mocht de Nunspeter wethouder Jaap Groothuis vergezeld door twee advocaten en een geluiddeskundige zijn argumenten tegen de verruimde vergunning op tafel leggen.

  Beloftes niet nagekomen
  Tijdens eerdere edities van de festivals regende het klachten uit de Veluwegemeenten en zelfs ver daar buiten. Maar de toezegging van Dronten om in de drie plaatsen geluidmeetpunten aan te wijzen werd niet nagekomen, zei Groothuis. Een doodzonde, vinden de advocaten. "Want de vergunning is verruimd zonder enig geluidonderzoek te hebben gedaan in Nunspeet, Elburg en Oldebroek." Geluiddeskundige Erik Roelofsen is op verzoek van de Veluwegemeente poolshoogte gaan nemen tijdens de muziekfestivals. "Bij Defqon voel je in Elburg de grond trillen", zei hij. Roelofsen zag ook dat de bewoners van bungalowpark De Boschberg hun biezen pakken zodra een evenement begint.

  Geluidsniveau 'acceptabel'
  Volgens de gemeente Dronten is het geluidniveau op De Boschberg tijdens de festivals acceptabel. "Dan is het geluid zeker acceptabel in deze drie gemeenten die veel verder weg liggen", zei een woordvoerster van het gemeentebestuur. Dronten zag daarom geen enkele aanleiding om te gaan meten in de drie plaatsen.

  Bassen dreunen overal doorheen
  "Het geluid is sterk afhankelijk van de windrichting", zei Roelofsen. "De zware basdreunen kunnen over de Boschberg heen waaien en kilometers verderop neerkomen." Gevels van woningen houden geluid weliswaar tegen, maar basdreunen komen overal doorheen. Vandaar al die klachten, zeggen de gemeenten. Walibi stelde in de eerdere rechtszaak dat de gemeentebesturen vooral balen van verstoring van de zondagsrust. Daar klopt niets van, reageerde wethouder Groothuis.

  De Raad van State bepaalt over ongeveer zes weken wie er gelijk krijgt.

  Bron: Omroep Flevoland
LowlandsBiddinghuizen.nl  © 2010 - 2023
BHZ-Net Biddinghuizen
Sybit | Software op Maat