Lowlandsbiddinghuizen.nl
 • Vooral op zondag klachten overlast Lowlands en Defqon.1

  Vooral op zondag klachten overlast Lowlands en Defqon.1 Foto: Redactie BHZNet.nl
  08-04-2021 - Volgens het attractiepark Walibi Holland in Biddinghuizen klagen omliggende gemeenten vooral op zondag over geluidsoverlast van evenementen op het terrein. "Het gaat ze er alleen maar om dat de festivals ook op zondag, de rustdag, plaatsvinden", zei de advocaat van Walibi BV woensdag bij de Raad van State. De gemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek probeerden daar een uitbreidingsvergunning voor de festivals Lowlands en Defqon.1 op het terrein van Walibi tegen te houden.

  Eerder verklaarde de bestuursrechter in Utrecht de gemeentes Nunspeet, Elburg en Oldebroek niet-ontvankelijk in hun bezwaren tegen de uitbreidingsvergunning. Met die vergunning mag Defqon twee dagen duren, in plaats van één. Voor Lowlands betekent de vergunning dat er op twee dagen langer gefeest kan worden: tot 01.00 uur in plaats van 23.00 uur.

  Vooral last van lage bastonen
  De Veluwse gemeenten zien dat absoluut niet zitten, maakte de Nunspeetse wethouder Jaap Groothuis tijdens de rechtszaak in Den Haag duidelijk. Volgens de wethouder hebben de gemeenten wel degelijk veel last van de herrie van de muziek en dancefestivals. "En dan vooral 's nachts en op zondag als het stil is. Vooral de laag frequente bastonen dragen erg ver."

  Metingen spreken overlast tegen
  De raadsman van Walibi bracht daar tegenin dat uit geluidsonderzoek blijkt dat er op 1.300 meter van het festivalterrein al geen sprake meer is van geluids- en trillingsoverlast. De Veluwse gemeentes liggen nog een aantal kilometers verder. Uit die onderzoeken bleek ook dat er alleen in Elburg nog wat geluid van Lowlands is gemeten, in Oldebroek werd er niets gemeten en in Nunspeet was er nauwelijks iets te horen.

  De raadsman van Walibi liet een overzicht zien van het aantal klachten per dag. Daarop was te zien dat op een festivalzondag enorm veel klachten in en rond het 35 kilometer verderop gelegen Genemuiden zijn geregistreerd. "Op die afstand hoor je echt niks meer, het is duidelijk dat daar in de kerk is opgeroepen om via de app klachten in te dienen. Anders is het niet verklaarbaar", aldus de advocaat.

  Niet ingelicht over nieuwe vergunning
  Wethouder Groothuis ontkende dat het de gemeenten alleen om de zondagsrust te doen is. "We hebben al eerder aan de gemeente Dronten en de Omgevingsdienst laten weten dat we bij eventuele uitbreidingsvergunningen betrokken wilden worden. We hebben al eens voorgesteld om de geluidsinstallatie zo af te stellen dat het de meest overlastgevende bastonen dempt. Maar ze willen niet meewerken." Daarnaast zou de gemeente Dronten beloofd hebben dat de omliggende gemeenten mee mochten praten over de nieuwe vergunning, maar is die belofte niet nagekomen. "We moesten de publicatie van de vergunning uit de krant halen."

  De Raad van State moet nu eerst beoordelen of de drie gemeenten wel belanghebbenden zijn in de zaak, omdat ze op flinke afstand van Walibi liggen. Mocht de Raad dat in tegenstelling tot de Utrechtse rechter wel vinden, dan zal de zaak of bij de rechtbank moeten worden overgedaan. Een andere optie is dat de Raad van State zelf een inhoudelijke rechtszaak belegt. Uitsluitsel daarover volgt binnen enkele weken.

  Bron: Omroep Flevoland
LowlandsBiddinghuizen.nl  © 2010 - 2024
BHZ-Net Biddinghuizen
Sybit | Software op Maat