-
Vraagtekens bij lik-op-stuk beleid Lowlands
Ze vrezen dat opgepakte jongeren te snel akkoord zullen gaan met een schikking. "We moeten maar vertrouwen op de mondigheid van de personen die worden gepakt," verklaart strafrechtdeskundige Y. Buruma van de Universiteit Nijmegen over de proef op het festival dat eind augustus weer bij Biddinghuizen plaatsvindt.
"Maar ik vrees voor de categorie onnozele personen - zo tussen de 15 en 18 jaar oud - die onder druk van een dreigende rechtszaak te snel akkoord gaat met een taakstraf."
Buruma heeft ook twijfels over het feit dat de openbare aanklager ter plekke de straf bepaalt. "Er wordt niet gediscussiëerd, daar begint het OM namelijk niet aan. Ook al is er een goed bewijsverweer. Ik heb er, kortom, geen lekker gevoel bij."
Grote verleiding
Ook advocaat C. de Kock, die regelmatig de belangen van jongeren behartigt, denkt dat de verleiding voor jongeren erg groot is om een werkstraf te aanvaarden, ook al staat niet onomstoten vast dat zij schuldig zijn aan een strafbaar feit. Hij noemt de proef "een monster, een noodgreep van het OM" die voorbij gaat aan een goede rechtsorde. De Kock maakt naar eigen zeggen regelmatig mee dat in dergelijke zaken het soms droevig is gesteld met de bewijsvoering.
Wetswijziging
De proef op Lowlands is mogelijk door een wetswijziging in oktober vorig jaar. Die bepaalt dat zogeheten transacties of schikkingen - de mogelijkheid om bij de officier van justitie vervolging af te kopen - nu ook in de vorm van een werkstraf mogelijk zijn. De maximale werkstraf die op Lowlands kan worden opgelegd is 120 uur.
Onbetaald werk
Op het festivalterrein is een medewerker van de reclassering aanwezig, zodat gelijk een afspraak kan worden gemaakt voor het uitvoeren van onbetaald werk. Lowlandsgangers van buiten de provincie krijgen een oproep mee voor thuis.
Vooral XTC-pillen
Dat in deze vorm totaal voorbij wordt gegaan aan de rechter, is voor persrechter Gerard van den Dungen van de rechtbank in Lelystad geen probleem. "Het is een transactie oude vorm, die is uitgebreid met taakstraffen. De verdachte hóeft er niet mee akkoord te gaan." Bij de rechtbank in Lelystad zijn vorig jaar op drie zittingen zo'n vijftig verdachten berecht na overtredingen op het festival. In de meeste gevallen ging het om bezit van en handel in XTC-pillen.
Lowlandsbezoekers die worden betrapt met een pilletje kunnen een taakstraf van acht uur krijgen. Volgens Buruma staat één pil voor een boete van 90 euro of vier dagen zitten. Dat kan weer worden omgezet in een taakstraf van acht uur. De maximale werkstraf voor festivalgangers is 120 uur. Buruma verwacht niet dat zulke hoge straffen uit de bus komen rollen. De dealers en grootbezitters zullen waarschijnlijk gewoon voor de rechter moeten verschijnen.
Bron: Apeldoornse Courant
- Nieuws
- 24-08 Lowlands, maar dan anders
- 20-08 Lowlands 2020 als online editie
- 10-07 Onzekerheid over grote evenementen volgend jaar
- 26-06 Gemeente moet opnieuw kijken naar ruimere vergunning festivals
- 14-05 Gekochte Lowlandskaarten blijven geldig
- 07-05 Pas evenementen als er vaccin is en na onderzoek aanpak crisis
- 22-04 Geen Lowlands en Defqon.1 in 2020
- 17-04 Organisatie Lowlands wil duidelijkheid
- 16-04 Unieke beelden Biddinghuizen vanuit de lucht
- 02-03 Nieuwe brug bij evenemententerrein Walibi in aanleg
- 08-02 Lowlands binnen 5 uur uitverkocht
- 04-02 Lowlands maakt 55 namen bekend kort voor start kaartverkoop
- 28-01 Grootste solar carport ter wereld verrijst in Biddinghuizen
- 18-12 Lowlands genomineerd voor IJzeren Podiumdier
- 12-12 Kaartverkoop Lowlands start 8 februari
- 18-11 Eerste resultaat Lowlands-onderzoek
- 09-10 Lowlands Brasserie 2050 wint Restaurant & Bar Design Award
- 20-08 27e editie Lowlands prima verlopen
- 19-08 Cas Groot Koerkamp laat droom uitkomen op Lowlands
- 19-08 Bezoekerskaravaan Lowlands verlaat dorpsgrenzen via vele wegen