Lowlandsbiddinghuizen.nl
 • Lowlands veroorzaakt ophef met mediatoeslag, journalisten boycotten festival

  Lowlands veroorzaakt ophef met mediatoeslag, journalisten boycotten festival Foto: Redactie BHZNet.nl
  19-06-2023 - Het besluit van het populaire muziekfestival Lowlands om alle 'gasten', inclusief journalisten, een 'charity charge' van €10,- te laten betalen, heeft tot grote ophef geleid in de media. Diverse mediabedrijven en de journalistenvakbond NVJ hebben furieus gereageerd en laten weten dat zij het festival zullen boycotten. De boycot is gebaseerd op het principe van persvrijheid en het vermijden van een tegenprestatie voor journalistiek werk.

  Lowlands verdedigt de 'charity charge' als een manier om goede doelen te steunen. Het bedrag wordt volledig gedoneerd aan organisaties waarmee het festival samenwerkt, waaronder Stichting Vluchteling, Amnesty International en Oxfam Novib. Het festival benadrukt dat de mediatoeslag in het buitenland al jaren gebruikelijk is en dat geaccrediteerde journalisten geen toegangsticket hoeven te kopen.

  Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, bekritiseert het besluit van Lowlands. Hij stelt dat journalisten hun werk vrij en zonder enige tegenprestatie moeten kunnen doen, ongeacht het soort evenement. Ook Allard Berends, hoofdredacteur van Omroep Flevoland, uit zijn ongenoegen over de mediatoeslag. Hij noemt het betalen om verslag te kunnen doen van het festival een heilloze weg die niet ingeslagen zou moeten worden.

  Naast Omroep Flevoland sluiten ook andere landelijke media, waaronder AD, NOS, NRC, en het ANP, zich aan bij de boycot. Giselle van Cann, hoofdredacteur NOS Nieuws, benadrukt dat de NOS niet betaalt voor toegang tot bronnen en dat een tegenprestatie niet past bij vrije nieuwsgaring. Sylvia Cools, hoofdredacteur van de Stentor, onderstreept het belang van vrije en onafhankelijke nieuwsgaring en verklaart dat de Stentor het festival zal boycotten.

  Mojo, de organisator van Lowlands, houdt echter vast aan de 'charity charge' en verwijst naar de goede doelen waaraan het geld wordt geschonken. De reactie van Mojo op de boycot van gerenommeerde kranten en nieuwsorganisaties blijft vooralsnog onduidelijk.

  Het is afwachten hoe de boycot van de media invloed zal hebben op de verslaglegging van het festival, dat gepland staat op 18, 19 en 20 augustus in Biddinghuizen.

  Redactie BHZNet.nl
LowlandsBiddinghuizen.nl  © 2010 - 2024
BHZ-Net Biddinghuizen
Sybit | Software op Maat