Lowlandsbiddinghuizen.nl
 • Gemeente Dronten in evenementen-top drie

  Gemeente Dronten in evenementen-top drie Foto: Q-Dance, organisatie Defqon.1
  07-04-2023 - Dronten is één van de drie beste evenementensteden in Nederland . Dat nieuws werd maandag 3 april bekend gemaakt bij de Nationale Evenementenprijzen 2022. De prijs is vooral een prijs voor de gemeente Dronten aangezien vooral de evenementen in Biddinghuizen tot de verbeelding spreken.

  Jesse van Oostrum houdt zich als Coördinator APV & Bijzondere Wetten bij gemeente Dronten bezig met alles wat met evenementen te maken heeft. Denken in mogelijkheden is op zijn afdeling het uitgangspunt: "We zijn niet alleen toetsend, maar ook informerend, adviserend en faciliterend. Met andere woorden: we kijken liever naar wat er wél kan in plaats van wat niet. We nemen alleen verantwoorde risico's en daarvoor is een goede samenwerking met veiligheidsdiensten en organisatoren essentieel. We zien het organiseren van een fijn en veilig evenement als een gezamenlijke verantwoordelijkheid."

  Biddinghuizen
  Verschillende grote meerdaagse festivals als Lowlands en Defqon.1, die beide in Biddinghuizen worden gehouden, vormen voor de gemeente Dronten een prachtig, internationaal uithangbord. Met de organisatoren gaat de gemeente actief in gesprek. Jesse: "We zien hen echt als strategische partners. Door de expertise te bundelen kom je tot het beste resultaat. Dat betekent niet dat in de gemeente Dronten zomaar alles kan, maar wel dat we altijd samen onderzoeken wat er mogelijk is. Zo konden we hier bijvoorbeeld midden in coronatijd, terwijl overal evenementen werden afgelast, toch een grootschalig evenement als Mud Masters in Biddinghuizen veilig laten doorgaan."

  Lowlands Biddinghuizen 2022 (foto Redactie BHZNet.nl)

  Meedenken en innoveren
  Bijzonder is dat de gemeente actief meewerkt aan innovaties in de evenementenbranche. Jesse: "Jaarlijks voeren we een aantal pilots uit om nieuwe ideeën te toetsen, die de sector kunnen helpen hun werk effectiever en fijner uit te voeren. Denk hierbij aan de pilot systeemgericht toezicht. Hierbij leggen we, vanuit verantwoord vertrouwen, de verantwoordelijkheid voor het veilig opbouwen van de constructies bij de organisator. De veiligheid van het evenement blijft gewaarborgd, terwijl we minder tijd en mankracht kwijt zijn aan inspectie en verslaglegging."

  Vooral de grote evenementen die in Biddinghuizen worden gehouden lenen zich goed voor dergelijke pilots, maar Jesse benadrukt dat elk evenement in de gemeente Dronten de benodigde aandacht krijgt. "De Meerpaaldagen, Polderfest en het Wijland Festival zijn weer op hun eigen manier kenmerkend voor onze gemeente."

  Mudmasters Biddinghuizen (foto Bezoekers BHZNet.nl)

  Kennissessies
  Om alle evenementen zo goed mogelijk te faciliteren zoekt de gemeente ook op kennisgebied de samenwerking met de sector. Samen met MOJO Concerts (Lowlands) en Q-dance (Defqon.1) organiseert de gemeente Dronten kennissessies voor organisatoren van evenementen. Jesse: "Er komen veel ontwikkelingen op ons af. Duurzaamheid en de energietransitie brengen nieuwe uitdagingen met zich mee: hoe ga je om met wegwerpplastic, hoe hou je accu's voor elektrische opslag brandveilig? Met deze kennissessies helpen we niet alleen de grote organisatoren, we nemen daar heel bewust ook de kleinere partijen in mee zodat we de sector breed ondersteunen."

  Gestroomlijnd proces
  De opgedane kennis helpt de gemeente ook om de eigen dienstverlening verder te verbeteren. Jesse: "Op de gemeentewebsite hebben we een speciale pagina met nuttige informatie ingericht voor het organiseren van evenementen. Allerlei zaken die nodig zijn bij een vergunningsaanvraag hebben we hier alvast verzameld: luchtfoto's, een veiligheidsplan en richtlijnen van de veiligheidsdiensten. Maar ook info over actuele wegwerkzaamheden of het gedrag van mensen in noodsituaties is er te vinden."

  Mede dankzij deze inspanningen kan de gemeente het vergunningentraject gestroomlijnd laten verlopen, vertelt Jesse: "Negentig procent van de vergunningen geven we minimaal zes weken voor evenement af. Daarbij gaat het wat mij betreft niet primair om de vergunning op zich, het proces is belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat ons team een substantiële bijdrage levert aan veiligere evenementen."

  Blijven ontwikkelen
  De uitverkiezing tot één van de beste evenementengemeenten is een mooie bekroning, maar de blik blijft wat Jesse betreft gericht op de toekomst. Jesse: "We gaan onderzoeken hoe we ons als gemeente, en wellicht later ook de organisatoren, kunnen blijven ontwikkelen op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en toegankelijkheid. Met partners als de hogescholen Windesheim, Saxion en Aeres in onze omgeving heb ik daar alle vertrouwen in."

  Redactie BHZNet.nl
LowlandsBiddinghuizen.nl  © 2010 - 2024
BHZ-Net Biddinghuizen
Sybit | Software op Maat