-
Onderzoek in opdracht van Lowlands: evenementen in de buitenlucht kunnen prima
Foto: Redactie BHZNet.nl26-08-2020 - Mojo Concerts, de organisator van Lowlands in Biddinghuizen, wil zicht houden op het organiseren van festivals in de buitenlucht en de wijze waarop dat zou moeten gebeuren. Door de coronamaatregelen zijn massale evenementen voorlopig niet toegestaan. Volgens Mojo zijn vraagtekens te zetten bij de motivatie van dat besluit, zo vertelt Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg bij EenVandaag.
Mojo heeft hoogleraar Ira Helsloot van de Radboud Universiteit in Nijmegen opdracht gegeven te onderzoeken wat er bekend is over de risico's van evenementen in de buitenlucht. Helsloot is geen viroloog, maar hoogleraar op het gebied 'Besturen van Veiligheid'. Het onderzoek is een literatuurstudie waarbij is gekeken naar wetenschappelijke publicaties over het coronavirus. Het gaat dus niet om een praktijkonderzoek waarbij de effecten van het virus daadwerkelijk zijn onderzocht of nagebootst.
'Geen onaanvaardbaar risico'
Helsloot en zijn team concluderen dat "Buitenevenementen niet leiden tot een onaanvaardbaar risico voor bezoekers of hun contacten. Simpelweg omdat buiten niet of nauwelijks besmettingen plaatsvinden."
Eric van Eerdenburg vertelt aan EenVandaag dat het hem dwars zit dat café's en horeca weer open zijn, dat kermissen weer draaien, maar dat grote evenementen zoals Lowlands niet door kunnen gaan. "Waarom kan je niet buiten zitten, op het Vrijthof met Andre Rieu?"
De Lowlands-directeur waarschuwt dat bedrijven in de evenementensector de huidige situatie niet lang volhouden. Hij hoopt dat de studie van de Radboud Universiteit een discussie op gang brengt. "We moeten op langere termijn de evenementenbusiness en cultuursector weer kunnen openen."
'Ook binnenevenementen zijn mogelijk'
De literatuurstudie van Ira Helsloot concludeert zelfs dat binnenevenementen tot de mogelijkheden behoren. Er is weliswaar 'een reële kans op besmetting', maar de kans op overlijden voor gezonde mensen onder de zeventig ligt volgens het onderzoek 'beneden de gebruikelijke norm van één op de honderdduizend per jaar.'
Vervolgens wordt de vergelijking gemaakt met de horeca. "We merken hierbij op dat het relatieve besmettingsrisico (ten opzichte van het aantal bezoekers) in een grote en goed geventileerde evenementlocatie kleiner is dan in de horeca. Daarmee is er een niet inhoudelijk te verklaren verschil in beleid tussen de horeca waar (terecht) een zeker besmettingsrisico wordt geaccepteerd en binnenevenementen."
Geen volledig beeld
Helsloot geeft aan dat de studie niet naar alle aspecten van een groot popfestival heeft gekeken. Zo is bijvoorbeeld buiten beschouwing gelaten wat de risico's zijn op het moment dat mensen dicht op elkaar in een bus staan onderweg naar een festivalterrein.
Op de vraag of het eigenlijk niet verstandiger was geweest om ook virologen mee te laten werken aan het rapport zegt Helsloot "Het antwoord is: natuurlijk!" Hij is van mening dat het onderzoek eigenlijk door het RIVM of het ministerie geïnitieerd had moeten worden.
Bron: Omroep Flevoland
- Nieuws
- 16-09 150 euro boete
- 14-09 Evenemententerrein gewenst
- 01-09 Gemeente, provincie en Six Flags werken samen
- 01-09 Evenemententerrein goed voor 625 banen
- 31-08 FBT blij met keuze Six Flags
- 26-08 Minder zaken tijdens Lowlands
- 22-08 Lowlands dag 3: zonnig vertoeven
- 21-08 Lowlands dag 2: Biddinghuizer vreugde
- 20-08 Lowlands dag 1: sfeerproeven
- 20-08 Lowlands nat begonnen
- 20-08 Tent Lowlands vervangen na windstoten
- 19-08 Meer bezoekers dan verwacht op Lowlands
- 19-08 BHZ-Net op weg naar Lowlands
- 17-08 Lowlands weer niet uitverkocht
- 13-08 Lowlands ook dit jaar live op Radio en TV
- 11-08 Wedstrijden snelwandelen in Biddinghuizen
- 07-08 BHZ-Net doet verslag van Lowlands
- 19-07 Veel bekende namen op Lowlands
- 02-07 Flevopost over Lowlands
- 28-06 Popfestivals door aantal onder druk